Porto

Porto  is uitzonderlijk. In meer dan één opzicht. Verkozen tot beste Europese bestemming  door de reizigers uit 174 landen, Porto, de “Cidade Invicta” (onoverwonnen stad) is geschiedenis, architectuur, cultuur, gastronomie, handel, ontmoetingen en ontdekkingen.

Porto heeft alle charme van steden die gelukkig samenleven met hun rivier. U kunt een wandeling maken langs de rivier de Douro (rivier van goud) in de Ribeira, eroverheen vliegen met een helikopter of de architectuur van Porto, zijn verbazingwekkende landschappen en prachtige bruggen ontdekken door een cruise te maken op deze majestueuze rivier. Porto is ook een stad aan de zee en in een mum van tijd brengt een tram u naar de zachte stranden van Foz do Douro die oog in oog staan met de Atlantische Oceaan.

Betreed het weelderig koele Palacio da Bolsa en wandel door de geschiedenis met Portugese avonturiers, volg de handelsroutes van het land en laat je verrassen door de schatten die ze meebrachten. Opmerkelijke gebouwen zoals de Sé Catédral en zijn terrassen bieden prachtige uitzichten over een drukte van markten, supermarkten, bars, restaurants…

De beste dingen om te doen in Porto

Ontdek de beste dingen om te doen en te zien in Porto , de beroemde monumenten, de beste plekken met een prachtig uitzicht over de stad, de beste cruises op de Douro, de beste restaurants, de meest traditionele havenkelders, de beste musea maar ook de beste wandelingen en de beste winkelcentra en winkelstrat

Cais de Gaia

Om nog meer de wijk Ribeira en Miragaia en een van de mooiste riviermondingen ter wereld te waarderen, steekt u de brug Luis Ist over om Vila Nova de Gaia te bereiken .

Aan de oevers van Gaia zult u versteld staan van het uitzicht en … gefrustreerd dat u niet het hele panorama kunt fotograferen; wanhoop niet – zoals we zullen zien wanneer we je meenemen naar de wijnhutten – dat je de intensiteit van het hele uitzicht kunt vastleggen door een beetje door de straten van Gaia te klimmen.

Dit is een goede gelegenheid om een  cruise op de rivier de Douro te maken , een ritje met de kabelbaan te maken en vooral om de geschiedenis van Port te ontdekken.en in Porto.

RIBEIRA EN MIRAGAIA

In de wijk Ribeira en Miragaia vindt u de ziel van Porto. De kronkelige steegjes, de schots en scheef op elkaar staande huizen die zich vastklampen aan de heuvel, het frisse linnen dat aan de balkons hangt, de gebouwen met opvallende blauwe geglazuurde tegels, zijn onmiskenbaar Porto.

Dit is de ideale plek om een wandeling langs de Douro te maken, je mag de Ponte Luís I niet missen, een spectaculaire metalen boogbrug die de rivier tussen Porto en Vila Nova de Gaia overspant . Pauzeer dan in een van de vele restaurants voor een typisch Portugese maaltijd.

Het neoklassieke Palacio da Bolsa domineert het Infante D. Henrique-plein en bezoek, als er niets anders is, de beroemde Arabische kamer geïnspireerd door het Alhambra van Grenada in Spanje. In de buurt, vertraag, betreed de Igreja de San Francisco, de gouden kerk van Sint Franciscus van Assisi en voel je verfrist.

Je kunt dan de  Funicular dos Guindais nemen , de kabelbaan om een beter zicht op de rivier de Douro te krijgen.

CLÉRIGOS-TOREN

Je kunt maar beter niet claustrofobisch zijn als je de treden beklimt in een heel smalle gang die naar de top leidt, maar geloof ons, je zult de prachtige uitzichten over Porto en zijn omgeving ontdekken en ze zijn het waard om al je angsten te trotseren!

  • Reken op 5 euro voor het bezoek
  • Openingstijden : Dagelijks 9:00-19:00

De beste manier om de zes prachtige bruggen te ontdekken, is waarschijnlijk door een riviercruise te maken op een van de oude boten die vroeger de wijnvrachten van Porto vervoerden.

Porto Zes Bruggen Cruise

De bruggen hebben hun eigen kenmerkende stijlen: de emblematische Luis I-brug en zijn spectaculaire boog, de Arrábida-brug, ooit de langste brug van gewapend beton ter wereld, de Infante D. Henrique-brug, een van de meest elegante in zijn soort, de Maria Pia-brug, het eerste meesterwerk van Gustavo Eiffel, de São João-brug met een overspanning van 250 meter, een nieuw wereldrecord onder bruggen in “portico” en ten slotte de “dubbele” brug van Freixo.

Aan de oevers van Gaia (en aan de oevers van Ribeira ) kun je aan boord van een kleine boot klimmen van het type dat wordt gebruikt om Porto-wijnen te vervoeren.

Voor een eerste bezoek geeft de overtocht van 50 minuten u een goed overzicht van de monding en de architectuur van de zes bruggen. Je zult ook de tuinen van het Crystal Palace, de Solar do vinho do porto (het Port Wine Institute), het ziekenhuis van St. Anthony (Santo António) ontdekken die het belang en de rijkdom van de stad weerspiegelen, maar ook de kelders, koude pakhuizen, de verschillende bouwstijlen, en aan de monding van de zee, Foz do Douro en het begin van zijn zo mooie stranden  en wandelingen.

Treinstation São Bento

Als je met de trein bent gekomen, ben je zeker aangekomen op Porto Campanha, een modern station dat de hoofdlijnen bedient. Maar in het treinstation van São Bento reist u zonder het station te verlaten en bewondert u de azulejos, deze prachtige Portugese tegels die historische levensscènes weergeven.

Een waar meesterwerk!

Historische tram van Porto City Tour

Wat een geweldige manier om Porto te ontdekken. De auto’s zijn mooi en goed onderhouden. De reis is niet erg lang en de snelheid gemakkelijk, zodat je tijd hebt om de volledige schoonheid van het historische hart van de stad te ontdekken. Deze tram wordt veel gebruikt door toeristen om de stad te ontdekken, maar ook door de inwoners die de steile hellingen van Porto willen vermijden.

Tram 22 & 18 : U houdt misschien niet van het geratel en gepiep van trams en komt in de verleiding om ze te missen. niet doen. Deze lijn loopt sinds 1895 kriskras door enkele van de meest iconische delen van Porto. Bij « Carmo » neemt u lijn 18 en stopt u bij de tuinen van het ” Palacio do Cristal ” (Kristalpaleis) of vervolgt u op lijn 1 (halte M. Carro Eléctrico) richting Foz do Douro voor een rustige wandeling op blote voeten op het strand langs de Atlantische Oceaan oceaan.

Tram 1 : “Infante-Passeio Alegre”, volgt de rivier de Douro om Foz do Douro te bereiken. Deze reis in een authentieke charmante tram zit vol romantiek en is een geweldige manier om langs de Solar do vinho do porto (het wijninstituut), het Museo Carro Electrico en enkele prachtige gebouwen en landschappen te ontdekken. Elke twintig minuten komt er een tram langs en die rijdt tussen 9 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags.

U kunt ook bereiken Foz do Douro met de bus, dus doe het rustig aan.

Drie trams, een fantastische manier om de stad te ontdekken, een beetje uit de greep van de tijd.

Casa da Musica

Dit icoon van hedendaagse architectuur, ingehuldigd in 2005, is het geesteskind van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Bezoekers komen van over de hele wereld om het innovatieve muzikale programma te bezoeken en te beluisteren, dat varieert van klassiek tot urban trend. Het herbergt 4 vaste groepen: Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Baroque Orchestra en Choir. Het speelt een belangrijke educatieve rol bij de promotie van concerten en workshops voor scholen en gezinnen. Er zijn dagelijks rondleidingen door het gebouw, verschillende bars en een restaurant op het dak, met een prachtig uitzicht over de stad.

Op showdagen is Casa da Musica  geopend tot het einde van de show. Ticketbalie open tot 30 minuten na aanvang van de show. Rondleidingen in het Portugees: 11:00/16:0; in het Engels: 16:00 . Voor rondleidingen in andere talen (Spaans, Frans, Italiaans en Duits) moet u vooraf reserveren op  www.casadamusica.com .

SERRALVES FOUNDATION

Serralves Foundation  is een must om te bezoeken; het concentreert de moderne geschiedenis, innovatie, passie en durf van Porto. Geen wonder dat Serralves elk jaar meer en meer bezoekers van over de hele wereld trekt. Serralves is een onuitsprekelijke plaats. het is een van de meest protean culturele plekken in Europa met zijn museum, tentoonstellingen van beroemde kunstenaars, tentoonstellingen van jonge kunstenaars, tuinen, architectuur, boerderij, workshops, boekhandels. Bewonder de schoonheid van deze unieke plek in de wereld. Serralves is een kunstwerk, een multidisciplinaire ruimte; het is uniek!

Serralves zullen je verbazen en je uit je comfortzone halen. Serralves, denkt aan de wereld van morgen, is geïnteresseerd in ecologie, collaboratieve en participatieve economie, sociologie, klimaat, de wereld in het algemeen.

Serralves wordt geanimeerd door enthousiastelingen die alle generaties het beste willen bieden in een rustige sfeer.

Serralves is nu eigendom van Portugal, maar was vroeger het werk van een bijzondere, atypische man, een visionair, een bouwer. Zijn naam was Carlos Alberto Cabral die tegen het einde van de twintigste eeuw een prachtig bebouwd gebied van zijn ouders erfde in een vakantiedistrict van de Portugezen. Het is slechts een paar kilometer verwijderd van het stadscentrum.

Carlos Alberto Cabral creëerde een uniek werk geïnspireerd door de Franse art-decoarchitectuur die hem verblufte tijdens zijn bezoek aan de Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve en Industriële Kunsten in Parijs. Het kostte hem twintig jaar om het « huis » te bouwen met de hulp van drie architecten. Helaas moest hij het twaalf jaar later verkopen en vertrok hij met zijn vrouw, de Franse Blanche Daubin. Delfim Ferreira, een rijke industrieel in Porto, kocht het uiteindelijk.

De smaak van Carlos Alberto Cabral was niet die van een echte klant. Hij was gedurfd en hij wist precies dat hij verder wilde gaan dan de normen, het redelijke, het perfecte. Carlos Alberto Cabral was ook een gulle man die de bewoners van de buurt de producten van zijn boerderij aanbood. Hij was een man die de architectuurgeschiedenis van Porto en van de hele wereld markeerde.

Wat Serralves uniek maakt, zijn de prachtige grote tuinen. Ze zijn het resultaat van een lang opeenvolgend verwervingswerk om het van zijn ouders geërfde gebied uit te breiden. Carlos Alberto Cabral kon de tuinen niet zien zoals ze nu zijn, met prachtige, grote bomen, trekvogels van over de hele wereld, ongelooflijke flora en fauna. Zijn tuinproject werd zorgvuldig gerespecteerd door de Portugese staat en de Stichting die verantwoordelijk was voor het onderhoud ervan.

Het ensemble is zeer rijk en divers. De tuin in Franse stijl grenst aan een Portugese Quinta die jong en oud zal bekoren. Kunstinstallaties van kunstenaars van over de hele wereld zijn te zien in deze tuinen die de groene long zijn in de Porto-wijk Foz.