Tweederde Nederlanders wil vaker op vakantie na corona

Zoover Vakantiemonitor toont eerst stijging en daarna forse daling vakanties

ROTTERDAM, 14 juli 2021 – Nadat in juni buitenlandse bestemmingen weer populairder werden dan vakanties in eigen land en het aantal boekingen op het niveau van 2019 zat, is de reisbranche in juli opnieuw ingestort. Vakantiegangers zoeken vooral weer naar bestemmingen in Nederland en het aantal boekingen is in een week tijd met 25 procent gedaald.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan review- en boekingssite Zoover is geanalyseerd. Oorzaak is de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. ,,Mensen zijn bang dat ons land kleurcode rood krijgt en dat er op hun vakantiebestemmingen bijzondere maatregelen gaan gelden”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover. ,,Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt.”

Zoover biedt 15.000 pakketreizen aan van bijna alle reisaanbieders en kan dus een duidelijke indicatie geven van het boekgedrag van vakantiegangers. Ook zoeken jaarlijks 30 miljoen  bezoekers op de site naar vakantiebestemmingen, zodat Zoover kan zien wat de populairste landen en regio’s zijn.

Begin dit jaar was Nederland veruit het populairste vakantieland en zochten mensen vooral naar vakanties in Limburg, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Daarna kwamen de autovakanties in Frankrijk en Italië. In het tweede kwartaal van 2021 veranderde dat en werden buitenlandse bestemmingen steeds populairder. In juni, toen steeds meer landen geel kleurden en alle lichten voor vakanties op groen gingen, vertienvoudigde het aantal boekingen voor buitenlandse vakanties ten opzichte van het eerste kwartaal.

Volgens de Zoover Vakantiemonitor vormden reizen naar Spanje, Griekenland en Turkije de top 3 en waren eilanden als Mallorca, Ibiza, Kreta en andere Spaanse en Griekse eilanden het populairst. In week 24, medio juni, zaten bijna alle bestemmingen weer op het niveau van 2019.

Bij het zoekgedrag was Nederland al het hele jaar het populairst, maar in diezelfde week 24 passeerden Frankrijk, Spanje en Griekenland ons land qua populariteit en werd het meest gezocht op vakanties in regio’s in Frankrijk en Spanje en de Griekse eilanden.

Sinds afgelopen weekend is echter alles volledig ingezakt. Nederland is weer het populairste vakantieland, maar dat is niet terug te zien in het aantal boekingen. ,,We zien nog geen stormloop op vakanties in Nederland, maar er is ook nog maar erg weinig beschikbaar”, verklaart Eyck.

Opvallend is dat Turkije zowel qua boek- en zoekgedrag populair blijft, ook al kleurde dat land oranje. Eyck: ,,Aan de ene kant kunnen mensen met een dubbel paspoort toch naar dat land reizen. Aan de andere kant is Turkije minder streng qua maatregelen. Daarom blijft het populair bij reizigers.”

Zoover is bekend geworden vanwege de reviews die reizigers achter laten op de website. In de Vakantiemonitor wordt daarom ook een ranglijst van best gewaardeerde bestemmingen getoond. De Dominicaanse Republiek voert al het hele jaar die ranglijst aan met gemiddeld een 9,6 als score. Dat komt omdat het land luxe resorts en witte Bounty-stranden biedt tegen een relatief betaalbare prijs. Daarna volgen Turkije (9,5), Italië (9,1) en Griekenland (9).

Fotobijschrift:

Op deze grafiek is het zoekgedrag van Nederlandse vakantiegangers in beeld gebracht en is te zien wat de populairste bestemmingen zijn.

‘Verdrinkingsdrama in Halle toont opnieuw gevaren van koudeshock’

Dit is een expertquote van Peter van Vliet, Duurzaamnieuws.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Facebook verandert zijn naam in Meta | RTL Nieuws

In Glasgow praat de hele wereld over het terugbrengen van energieverbruik en uitstoot. Vorige week plaatste Mark Zuckerberg daar een bom onder.

Meta is de naam voor het nieuwe moederbedrijf van Facebook dat het Metaverse moet gaan uitrollen. Maar er is veel mis met dat metaverse.

Het Metaverse is een virtuele ruimte waarin alles en iedereen digitaal met elkaar verbonden is en met elkaar kan omgaan. En deelnemers kunnen er eigen content in ontwikkelen, zoals eigen games of voorwerpen, om te delen.

Veel media reageerden uitbundig, maar een snelle reality check van het concept is echter ontnuchterend, want er zijn nogal wat hobbels te nemen en onder aan de streep moeten we ons afvragen of zo’n Metaverse, als het al kan, wel wenselijk is.

Explosie van data

Alles digitaal met elkaar verbinden klinkt als heel veel data en heel veel communicatie. En dat is het ook. Onbeschrijfelijk veel. En het creëren, opslaan en verplaatsen van al die data kost heel veel energie. Onwaarschijnlijk veel energie.

In het Metaverse is het de bedoeling dat iedereen real time met elkaar kan interacteren. Dat betekent dat er onnoemelijk veel meer data dan nu minstens 20 keer sneller over het net moeten worden rondgestuurd.

Daarvoor is onder andere het 5G net nodig. Maar ook 5G vergt veel meer energie dan huidige netwerken.

En dan zijn er nog de hardware, de computers, telefoons, datacenters, zendmasten en lokale routers. Al die hardware moet ook geschikt zijn voor die enorme toename aan dataverkeer, en de hoge snelheid waarmee dat moet gebeuren. Dat betekent dus een wereldwijde vervanging van een gigantische hoeveelheid kastjes, kabels en elektronica.

De aankondiging komt op een moment dat de CO2 uitstoot de pan uit rijst. In ons eigen land kunnen we geen zonne- of windpark meer aansluiten omdat het net vol zit.

Op de achterkant van een bierviltje kun je uitrekenen dat de keuze op dit moment gaat om óf het klimaat, óf het Metaverse. Allebei kan in de huidige wereld in elk geval niet.

Meta-onveilig

Facebook ligt bovendien heftig onder vuur vanwege nepnieuws, opruiing en privacyschending. De naam Meta suggereert een nieuwe dimensie, die met het Metaverse wordt geopend. Dat betekent ook de mogelijkheid van een nieuwe dimensie in data verzamelen, privacy problemen en regelrechte veiligheid voor het fysieke bestaan. Niet toevallig zit er op de nieuwe smartwatch van Facebook een camera.

In het verleden heeft plotse vernieuwing wel vaker tot onverwachte en ongewenste bijwerkingen geleid. Veel van de te verwachten problemen rond het Metaverse kunnen we nu dus al van ver zien aankomen. Maar ja, dat zagen we met klimaatverandering ook. We zien ook hoe dat verloopt. In dat licht voorspelt Metaverse vooral metaproblemen.

Peter van Vliet, hoofdredacteur, Duurzaamnieuws.nl

‘Italië beste vakantiebestemming Zuid-Europa in herfstvakantie’

Dit is een expertquote van Heleen van den Hombergh, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ceo’s H&M, Rabo en Unilever in open brief: red de biodiversiteit | FD 

Overheden moeten meer doen om de vernietiging van de natuur te voorkomen, bepleitten CEO’s van enkele grote bedrijven waaronder Unilever, Rabobank en H&M, aan de vooravond van de biodiversiteitstop (COP15) die deze week gestart is. Onderzoek dat IUCN NL en VBDO vandaag publiceren bevestigt dat financiële instellingen de impact van biodiversiteitsverlies onderkennen. Zelf handelen zij daar echter nog te weinig naar.

De ondertekenaars van de CEO-brief dringen aan op concrete en duidelijke doelen voor biodiversiteit, zoals die in 2015 in Parijs voor het klimaat werden afgesproken. Zij vragen de overheid duidelijke grenzen te stellen waar bedrijven naar kunnen handelen.

Het vandaag gepubliceerde rapport van IUCN NL en VBDO “Biodiversity integration in the Dutch financial sector” bevestigt het beeld dat biodiversiteit hoger op de agenda komt binnen de financiële sector, omdat onze economie en daarmee de stabiliteit van financiële instellingen afhankelijk is van biodiversiteit. 90% van de grootste financiële instellingen in Nederland laat het risico van biodiversiteitsverlies meewegen in investeringen en leningen. Toch vertaalt dit zich nauwelijks door in een structurele risicoanalyse van investeringsportfolio’s: meestal komen investeerders pas in actie als er misstanden worden aangetoond.

Financiële instellingen wachten nog teveel op wetgeving en perfecte meetmethoden, terwijl er veel natuur te redden is door nu stappen te zetten en te kiezen voor de beste praktijken en standaarden die al in omloop zijn. Het is nodig dat zij duidelijke tijdsgebonden biodiversiteitsdoelen per bedrijf of project stellen, zoals: geen vernietiging van bossen en andere natuurgebieden, geen vervuiling, vermindering van de CO2-uitstoot.

Zoals in de brief door de CEO’s ook wordt opgemerkt, is behoud van biodiversiteit in ieders belang: de vernietiging van natuur heeft ook op bedrijven en financiële instellingen grote impact. Het gaat ten koste van hun winst, hun ‘license to operate’ en hun toegang tot markten. Toch blijken zij in de praktijk nog vaak geneigd om ontbossing wel te tolereren, om wel te blijven investeren in schadelijke activiteiten, en om overconsumptie aan te jagen.

Het is dus zeker waar dat er tijdens de biodiversiteitstop ambitieuze en bindende doelen gesteld moeten worden om biodiversiteitsverlies te stoppen. Maar daarbij is de eigen daadkracht van alle partijen cruciaal. Financiële wereld, bedrijven en overheden, niemand heeft meer de luxe op de ander te wachten.

Heleen van den Hombergh is Senior Expert Agro-Commodities bij IUCN NL, de Nederlandse tak van de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN).

Gordelplicht bus blijft heikel punt

Er melden zich nog steeds zoveel mensen met ernstige gezondheidsklachten door schimmel in huis, dat letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam een nieuw offensief is gestart om hen te helpen. Al eerder trad het bureau met succes op tegen verhuurders die jarenlang niets aan het onderhoud van te vochtige woningen hadden gedaan, met soms doodzieke bewoners als resultaat. 

Met het Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis hoopt JBL&G meer huurders in schimmelhuizen bij te kunnen staan in hun soms erg ongelijke strijd tegen grote woningcorporaties en andere lakse verhuurders. “Woningcorporaties zijn nog steeds maar moeilijk vooruit te branden als het gaat om fatsoenlijk onderhoud en goed woningbeheer. Ze schepen huurders liever af met een karig bedrag dan ze een beter huis aan te bieden”, stelt directeur Steffy Roos du Maine van JBL&G.

“We zien steeds meer cliënten met ernstige gezondheidsklachten, louter door hun woning. Sommigen slapen al maanden op een laagje plastic op een totaal beschimmelde vloer. Veel huizen zijn er ontzettend slecht aan toe, en onze cliënten ook. Keelpijn, hoofdpijn, jeuk, eczeem, longproblemen, verstopte oren, hoesten: noem maar op, plus alle stress die daarbij komt. Vaak is het echt een hel, waarin ze soms al jaren moeten wonen. Met heteluchtkanonnen, infraroodstralers, airconditioners, vochtvreters, wierook en veel kaarsen proberen ze het leven nog enigszins draaglijk te maken. Schandalig dat daar al zo lang niets aan gebeurt.”

Samen met de SP in Amsterdam had JBL&G drie jaar geleden ook al een tijdelijk meldpunt voor schimmelhuizen. Later kwam ook de gemeente Amsterdam met een Meldpunt Woningcheck. Huurders die geen gehoor vinden bij hun huisbaas, kunnen daar met klachten over hun woning terecht. Ook schimmelproblematiek kan hier worden aangemeld.  JBL&G vindt het nog niet genoeg, en heeft nu weer extra mensen vrijgemaakt voor het eigen meldpunt. “De situatie blijft voor veel mensen in veel te vochtige huizen zo schrijnend, dat we er nu weer met hernieuwde energie vol voor aan de bak gaan”, aldus het letselschadebureau.

Het Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis is bedoeld voor huurders die gezondheidsklachten hebben opgelopen in een vochtig huis, en daarvoor vergeefs bij hun huisbaas of verhuurder hebben aangeklopt. Als die blijft weigeren noodzakelijke aanpassingen uit te voeren of een ander huis aan te bieden, helpt JBL&G met het claimen van een schadevergoeding. Gezondheidsklachten door te veel vocht en/of schimmel in huis zijn onder meer astma, kortademigheid, bronchitis, eczeem en luchtweginfecties. Ook stress, hoofdpijn en migraine komen vaak voor. Materiële schade kan eveneens worden geclaimd: kapotte meubels, beschimmeld beddengoed, vochtige boeken, extra stookkosten, en vaak ook smartengeld voor jaren verpest woongenot.

Een cliënte van JBL&G, geestelijk, lichamelijk en financieel kapot door haar gebrekkige woning in Amsterdam,  verwoordde het zo: “Je leven komt letterlijk stil te staan. Ik ben er nu al jaren mee bezig. En dan komt er weer eens iemand van de woningbouwvereniging, en wat gaan ze dan doen? Ze gaan onderzoeken wat jóúw fouten zijn! ‘Ventileert u wel genoeg?’, ‘Stookt u het wel warm?’, ‘Hoe hoog staat de verwarming?’, ‘Hoe lang kookt u elke dag, zeker wel lang hè?’ Dat is zó vermoeiend. Het ligt zogenaamd al jaren allemaal aan mezelf. Ze trekken álles in twijfel. Ik heb zelf een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar dit tart werkelijk alles. Dat put je uit, ik ben bekaf.”

Het hernieuwde Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis van JBL&G is voor huurders met gezondheidsklachten door schimmel en vocht te bereiken op 0570-235025 of meldpunt@jblg.nl.

https://www.juridischbureauletselschade.nl/meldpunt/

FOTO: Schimmel in  de Dapperstraat in Amsterdam. De woningcorporatie: ‘Ventileert u wel genoeg?’                     Foto: JBL&G

Nederlander boekt later en geeft meer uit aan vakantie

Zoover Vakantiemonitor toont trends en zoekgedrag reizigers in coronatijd

ROTTERDAM, 23 april 2021  – Nederlanders hebben in de afgelopen maanden februari, maart en april vooral gezocht naar vakanties in eigen land. Hoewel steeds meer mensen voorzichtig vooruit durven te kijken naar een zonvakantie in landen rond de Middellandse Zee, blijft het aantal boekingen lager dan ooit.

Dat blijkt uit de tweede Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan de review- en boekingssite is geanalyseerd. Waar in 2019 en voorgaande jaren Frankrijk nog het populairste vakantieland was, is dat sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, Nederland. Waar in andere jaren 19% van de websitebezoekers naar een vakantie in eigen land zocht, liep dat aandeel vorig jaar op naar 35% en in de afgelopen drie maanden zelfs naar 46%.

 ,,Mensen wilden er met Pasen en de voorjaarsvakantie op uit en zochten naar last minute vakanties op vakantieparken en campings”, verklaart directeur Judith Eyck van Zoover die stijging. Omdat er tot 15 mei sowieso een negatief reisadvies geldt vanwege corona, kunnen mensen momenteel alleen maar in eigen land op vakantie. ,,Maar ook voor de zomervakantie zie je dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en voor Nederland kiezen. Dat is vorig jaar positief bevallen”, zegt ze.

Die populariteit is ook terug te zien in de top 20 van populairste regio’s. Waar andere jaren  Franse en Spaanse regio’s als Rhône, Provence, Cote d’Azur, Languedoc, Costa Brava en Costa Dorada de ranglijst aanvoerden zijn de eerste zes plaatsen nu voor Gelderland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe.

Na Nederland volgen Frankrijk (18%), Italië (9%), Spanje (6%) en Griekenland (5%) als populairste vakantiebestemmingen. Opvallend is dat het zoekgedrag naar landen als Griekenland, Turkije en Kroatië sinds april weer stijgt. ,,Er zijn heel veel mensen die naar het buitenland willen, maar die aan het afwachten zijn. Bij gebrek aan perspectief blijft dat zo, maar over een paar weken kan er ineens een verschuiving naar vakanties in het buitenland zijn. Dan is alles rond de Middellandse Zee weer populair”, stelt Eyck. ,,Het eerste kwartaal is een lockdown kwartaal geweest, maar ik verwacht dat het in mei en juni heel anders zal zijn.”

Zoover is met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland. Het aantal boekingen van pakketreizen op de website was de afgelopen maanden historisch laag, al verdubbelde dat tussen maart en april. De meeste vakantiegangers boeken een zomervakantie in Spanje, Griekenland of Turkije en 71% kiest voor een hotel.

,,Er zijn ook mensen die nu via Duitse touroperators last minute reizen naar Turkije boeken. Dat doen ze op eigen risico. De boekingen voor de zomervakantie zijn allemaal voor zonbestemmingen, vooral rond de Middellandse Zee”, legt Eyck uit.

Het best gewaardeerde vakantieland ter wereld is momenteel de Dominicaanse Republiek, dat gemiddeld een 9,7 krijgt van vakantiegangers. Daarna volgen Griekenland (9,4) en Spanje (8,7). Eyck: ,,De Dominicaanse Republiek heeft hele luxe resorts en witte Bounty-stranden, net als de Malediven, maar dan betaalbaarder. Die bestemming wordt veel geboekt als huwelijksreis. Griekenland wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn mooie mix van eilanden, cultuur, appartementen en all inclusive resorts. Maar ook in Spanje kun je voor weinig geld een hele fijne strandvakantie hebben.”

Op vakantie? Een vertaalbureau kan je helpen!

Anno 2021 is op vakantie niet meer zo zorgeloos als dat het altijd geweest is. Dit komt doordat er over de hele wereld verschillende reisadviezen gelden. Dit is natuurlijk allemaal het gevolg van de pandemie waar we ons in bevinden. In het ene land moet je bijvoorbeeld 14 dagen in quarantaine ongeacht of je een vaccinatiebewijs hebt en in het andere weer niet. Omdat deze reisadviezen continu veranderen is het erg lastig om altijd op de hoogte te zijn van alle benodigde informatie. Toch is het wel belangrijk om voordat je op reis gaat volledig op de hoogte te zijn van de verschillende regels in het land waar jij naartoe op vakantie gaat. In deze blog vertellen we je hoe een vertaalbureau je hierbij kan helpen!

Teksten vertalen

Om te kunnen begrijpen wat de maatregelen in een bepaald land zijn raden we je aan om een vertaalbureau in de arm te nemen. Het vertaalbureau kan vervolgens alle communicatie van het land vertalen zodat jij precies op de hoogte bent van wat wel en niet mag in jouw vakantiebestemming! In veel gevallen vinden mensen een vertaling door Google translate al afdoende, maar in een situatie zoals deze kunnen we dat sterk afraden. Het gaat hierin om officiële en belangrijke documenten waarvan de inhoud voor grote waarde is voor jou. Je dient de boodschap woord voor woord te kunnen begrijpen omdat een misinterpretatie je zomaar je hele vakantie kan kosten. Neem daarom contact op met een vertaalbureau voordat je op vakantie gaat. Als je op zoek bent naar een vertaalbureau, dan kunnen we Urgentvertalen zeker aanraden!

Beëdigd vertaalbureau

Als je op zoek gaat naar een vertaalbureau, dan zul je de term beëdigd al snel tegenkomen. Dit is namelijk een soort keurmerk binnen de vertaalbranche. Wanneer je een Beedigd vertaler vertaler bent, dan ben je een ‘gekeurde’ vertaler en voldoe je aan diverse voorwaarden. Ben je dus op zoek naar een vertaler die sowieso goed werk levert? Kies dan altijd voor een beëdigde vertaler. Over het algemeen is een beëdigd vertaler overigens wel een stukje duurder dan een niet-beëdigde vertaler. Deze extra kosten zullen het echter meer dan waard zijn omdat je gegarandeerd een goede vertaling krijgt.

Fotofabriek presenteert duurzaam fotoboek

Hoewel er deze zomer minder Nederlanders naar het buitenland op vakantie gaan, blijft het maken van fotoboeken ongekend populair. Zo worden er dit jaar meer fotoboeken gemaakt van Nederlandse vakanties en is deze periode tegelijkertijd voor velen een uitgelezen mogelijkheid om eindelijk de vakantiefoto’s van de afgelopen jaren te kunnen bundelen in een fotoboek.

Maar waar kun je het beste een fotoboek maken? De onafhankelijke vergelijkingswebsite Tipsfotoalbummaken.nl zocht het uit en vergeleek ook dit jaar weer tientallen fotoboekenaanbieders met elkaar. Inmiddels is de uitslag voor 2020 bekend gemaakt en ook dit jaar werd het Groningse bedrijf Fotofabriek tot winnaar uitgeroepen. 

37 aanbieders & 150 criteria

Sinds 2007 wordt elk jaar door Tipsfotoalbummaken.nl de grootste fotoboekentest van Nederland georganiseerd. Maar liefst 37 fotoboekenaanbieders worden daarbij beoordeeld op 150 verschillende criteria, waaronder bijvoorbeeld kwaliteit, prijs, software, service en levertijden.  

Om deze test tot stand te laten komen, worden er door verschillende mystery shoppers fotoboeken (met dezelfde foto’s) bij alle aanbieders besteld.

Deze fotoboeken worden vervolgens door een onafhankelijke jury met elkaar vergeleken en beoordeeld op basis van kwaliteit: ‘’Alle leden in het panel waren positief tot zeer positief over het boek van Fotofabriek. Zowel de kleuren, de scherpte van de foto’s als de afwerking bleken prima.’’ – Tipsfotoalbummaken.nl  

De fotoboeken van Fotofabriek worden dan ook in Groningen geproduceerd, in tegenstelling tot vele aanbieders die dit extern uitbesteden. Hierdoor kan het bedrijf niet alleen de kwaliteit waarborgen, maar behoort het tevens tot de top 3 qua levertijd: “Als we kijken naar de tests van afgelopen jaren, dan blijken de Fotofabriek levertijden constant. Meestal ontvingen we het boek na 3 dagen, maar het duurde nooit langer dan 4 dagen”.’

Naast het fysieke en visuele aspect, omvat de test ook criteria die voor consumenten minstens zo belangrijk zijn. Zo scoort Fotofabriek op het gebied van service wederom als beste van alle aanbieders. ‘’Ook dit jaar heeft Fotofabriek haar service weer prima voor elkaar. Men reageert razendsnel op e-mails, is telefonisch goed te bereiken en is een van de weinige aanbieders met een chatfunctie.’

Achtste jaar op rij

Al met al scoort Fotofabriek gemiddeld het best over alle testcriteria en mag het bedrijf uit Groningen zich voor de achtste keer op rij de beste fotoboekenaanbieder van Nederland noemen.  

‘’In onze fotoalbumtest van 2020 eindigt Fotofabriek, net als vorig jaar, op een eerste positie. Dit komt omdat men op alle testonderdelen goed tot zeer goed scoort. Wat ons betreft is dit dan ook de leverancier waar je het beste fotoboek maken kan.’’ – Tipsfotoalbummaken.nl 

Eerder werd Fotofabriek al beoordeeld als de beste fotoboekenleverancier door het Nederlandse consumentenprogramma Radar. 

‘Nieuwe regels voor olifantenritten Sri Lanka zijn wassen neus’

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: De Ondernemer | Historisch slechte zomer voor strandpaviljoenhouders

Veel mensen beoordelen de zomer van 2021 als slecht, terwijl de zomer juist warmer is dan normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon zo vaak als je ongeveer mag verwachten en ook kregen we landelijk gemiddeld de gebruikelijke hoeveelheid regen.

Een hoogzomerse start met een recordwarme junimaand werd gevolgd door steeds matiger zomerweer. Juist tijdens de zomervakantieperiode raakte de zomer in het slop. Het kwam steeds vaker tot buien en sombere en vrij koele dagen begonnen het weerbeeld te domineren. Dit zal het gevoel over deze zomer bij veel mensen negatief beïnvloed hebben.

Ook lokale wateroverlast en de overstromingen in Limburg spelen een rol in het oordeel dat sommige mensen over deze zomer vellen. En we zijn de laatste jaren veel zonniger en warmer weer gewend geweest in de zomer. De afgelopen jaren kwam het in de zomers regelmatig tot lange periodes met zon en hitte.

Zomer heeft kruit al in juni verschoten

Hoewel de warme dagen de hele zomer van de partij waren, concentreerde de zomerse warmte zich op juni en dan ook nog eens vooral op de eerste twintig dagen van juni. Dit was voor de meeste mensen nog ruim voor de vakantieperiode. Maar liefst elf van zeventien zomerse dagen, die deze zomer tot nu toe telt, werden genoteerd in de eerste achttien dagen van juni. In het zuiden en oosten kwam het zelfs tot een regionale hittegolf. Op 17 juni kwam het tot de eerste en vooralsnog enige officiële tropische dag van 2021.

Na juni kwam het slechts incidenteel nog tot zomerse warmte en augustus verloopt echt koel met tot dusver een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden tegen 18,4 normaal. Juni was ook zeer zonnig en werd gevolgd door een iets te sombere julimaand. In augustus is het tot dusver duidelijk somberder dan normaal geweest. Daarmee is augustus niet alleen op de koele, maar ook duidelijk op de sombere toer.

Er viel deze zomer gemiddeld over het land (iets) meer neerslag dan normaal, maar de regionale en lokale verschillen waren immens groot. Zo zijn er gebieden die al meer dan 300 mm neerslag hebben gemeten, maar er zijn ook regio’s waar minder dan 200 mm is gevallen. Wolkbreuken veroorzaakten regelmatig flinke wateroverlast.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Zoover Vakantiemonitor: dip in populariteit van vakanties, Griekenland blijft populair

Zoover Vakantiemonitor toont trends en zoekgedrag reizigers in coronatijd

ROTTERDAM, 23 april 2021  – Nederlanders hebben in de afgelopen maanden februari, maart en april vooral gezocht naar vakanties in eigen land. Hoewel steeds meer mensen voorzichtig vooruit durven te kijken naar een zonvakantie in landen rond de Middellandse Zee, blijft het aantal boekingen lager dan ooit.

Dat blijkt uit de tweede Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan de review- en boekingssite is geanalyseerd. Waar in 2019 en voorgaande jaren Frankrijk nog het populairste vakantieland was, is dat sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, Nederland. Waar in andere jaren 19% van de websitebezoekers naar een vakantie in eigen land zocht, liep dat aandeel vorig jaar op naar 35% en in de afgelopen drie maanden zelfs naar 46%.

 ,,Mensen wilden er met Pasen en de voorjaarsvakantie op uit en zochten naar last minute vakanties op vakantieparken en campings”, verklaart directeur Judith Eyck van Zoover die stijging. Omdat er tot 15 mei sowieso een negatief reisadvies geldt vanwege corona, kunnen mensen momenteel alleen maar in eigen land op vakantie. ,,Maar ook voor de zomervakantie zie je dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en voor Nederland kiezen. Dat is vorig jaar positief bevallen”, zegt ze.

Die populariteit is ook terug te zien in de top 20 van populairste regio’s. Waar andere jaren  Franse en Spaanse regio’s als Rhône, Provence, Cote d’Azur, Languedoc, Costa Brava en Costa Dorada de ranglijst aanvoerden zijn de eerste zes plaatsen nu voor Gelderland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe.

Na Nederland volgen Frankrijk (18%), Italië (9%), Spanje (6%) en Griekenland (5%) als populairste vakantiebestemmingen. Opvallend is dat het zoekgedrag naar landen als Griekenland, Turkije en Kroatië sinds april weer stijgt. ,,Er zijn heel veel mensen die naar het buitenland willen, maar die aan het afwachten zijn. Bij gebrek aan perspectief blijft dat zo, maar over een paar weken kan er ineens een verschuiving naar vakanties in het buitenland zijn. Dan is alles rond de Middellandse Zee weer populair”, stelt Eyck. ,,Het eerste kwartaal is een lockdown kwartaal geweest, maar ik verwacht dat het in mei en juni heel anders zal zijn.”

Zoover is met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland. Het aantal boekingen van pakketreizen op de website was de afgelopen maanden historisch laag, al verdubbelde dat tussen maart en april. De meeste vakantiegangers boeken een zomervakantie in Spanje, Griekenland of Turkije en 71% kiest voor een hotel.

,,Er zijn ook mensen die nu via Duitse touroperators last minute reizen naar Turkije boeken. Dat doen ze op eigen risico. De boekingen voor de zomervakantie zijn allemaal voor zonbestemmingen, vooral rond de Middellandse Zee”, legt Eyck uit.

Het best gewaardeerde vakantieland ter wereld is momenteel de Dominicaanse Republiek, dat gemiddeld een 9,7 krijgt van vakantiegangers. Daarna volgen Griekenland (9,4) en Spanje (8,7). Eyck: ,,De Dominicaanse Republiek heeft hele luxe resorts en witte Bounty-stranden, net als de Malediven, maar dan betaalbaarder. Die bestemming wordt veel geboekt als huwelijksreis. Griekenland wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn mooie mix van eilanden, cultuur, appartementen en all inclusive resorts. Maar ook in Spanje kun je voor weinig geld een hele fijne strandvakantie hebben.”

Reisbranche krijgt nieuwe klap na fors herstel in juni

Zoover Vakantiemonitor toont trends en zoekgedrag reizigers in coronatijd

ROTTERDAM, 23 april 2021  – Nederlanders hebben in de afgelopen maanden februari, maart en april vooral gezocht naar vakanties in eigen land. Hoewel steeds meer mensen voorzichtig vooruit durven te kijken naar een zonvakantie in landen rond de Middellandse Zee, blijft het aantal boekingen lager dan ooit.

Dat blijkt uit de tweede Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan de review- en boekingssite is geanalyseerd. Waar in 2019 en voorgaande jaren Frankrijk nog het populairste vakantieland was, is dat sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, Nederland. Waar in andere jaren 19% van de websitebezoekers naar een vakantie in eigen land zocht, liep dat aandeel vorig jaar op naar 35% en in de afgelopen drie maanden zelfs naar 46%.

 ,,Mensen wilden er met Pasen en de voorjaarsvakantie op uit en zochten naar last minute vakanties op vakantieparken en campings”, verklaart directeur Judith Eyck van Zoover die stijging. Omdat er tot 15 mei sowieso een negatief reisadvies geldt vanwege corona, kunnen mensen momenteel alleen maar in eigen land op vakantie. ,,Maar ook voor de zomervakantie zie je dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en voor Nederland kiezen. Dat is vorig jaar positief bevallen”, zegt ze.

Die populariteit is ook terug te zien in de top 20 van populairste regio’s. Waar andere jaren  Franse en Spaanse regio’s als Rhône, Provence, Cote d’Azur, Languedoc, Costa Brava en Costa Dorada de ranglijst aanvoerden zijn de eerste zes plaatsen nu voor Gelderland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe.

Na Nederland volgen Frankrijk (18%), Italië (9%), Spanje (6%) en Griekenland (5%) als populairste vakantiebestemmingen. Opvallend is dat het zoekgedrag naar landen als Griekenland, Turkije en Kroatië sinds april weer stijgt. ,,Er zijn heel veel mensen die naar het buitenland willen, maar die aan het afwachten zijn. Bij gebrek aan perspectief blijft dat zo, maar over een paar weken kan er ineens een verschuiving naar vakanties in het buitenland zijn. Dan is alles rond de Middellandse Zee weer populair”, stelt Eyck. ,,Het eerste kwartaal is een lockdown kwartaal geweest, maar ik verwacht dat het in mei en juni heel anders zal zijn.”

Zoover is met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland. Het aantal boekingen van pakketreizen op de website was de afgelopen maanden historisch laag, al verdubbelde dat tussen maart en april. De meeste vakantiegangers boeken een zomervakantie in Spanje, Griekenland of Turkije en 71% kiest voor een hotel.

,,Er zijn ook mensen die nu via Duitse touroperators last minute reizen naar Turkije boeken. Dat doen ze op eigen risico. De boekingen voor de zomervakantie zijn allemaal voor zonbestemmingen, vooral rond de Middellandse Zee”, legt Eyck uit.

Het best gewaardeerde vakantieland ter wereld is momenteel de Dominicaanse Republiek, dat gemiddeld een 9,7 krijgt van vakantiegangers. Daarna volgen Griekenland (9,4) en Spanje (8,7). Eyck: ,,De Dominicaanse Republiek heeft hele luxe resorts en witte Bounty-stranden, net als de Malediven, maar dan betaalbaarder. Die bestemming wordt veel geboekt als huwelijksreis. Griekenland wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn mooie mix van eilanden, cultuur, appartementen en all inclusive resorts. Maar ook in Spanje kun je voor weinig geld een hele fijne strandvakantie hebben.”