De 6 mooiste plaatsen in Roemenië die je moet bezoeken

Roemenië is een klein land met weinig inwoners, maar het verbergt vele schatten. Deze Oost-Europese natie heeft enkele van de mooiste landschappen van Europa, en het gaat niet alleen om de Karpaten. Van middeleeuwse forten tot spectaculaire kloosters, van natuurreservaten tot sprookjeskastelen, Roemenië is vol natuurlijke wonderen die wachten om ontdekt te worden. Als je een reis naar Roemenië aan het plannen bent, maar nog op zoek bent naar mooie plekjes, dan ben je hier op het juiste adres! Bereid je voor op verbazingwekkende culturele ervaringen en prachtige vergezichten.

Regio Maramures

De Regio Maramures is een van de mooiste regio’s van Roemenië. Het is ook een van de minst bezochte, omdat het niet erg dicht bij de belangrijkste bestemmingen ligt. Het landschap hier is een prachtig mozaïek van bossen, velden, vijvers en bergen. Dit is het land van herders en houten kerken met adembenemend gebeeldhouwde deuren en torens. De houten kerken van Maramures staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Buiten de dorpen is de Loma Priveghi, een heuvel met een prachtig uitzicht over de omringende bossen, velden en bergen, een goede plek om het landschap in je op te nemen.

Vanaf de Donau

Als je je reis vanaf de Donau begint, kun je de beroemde IJzeren Poorten in de Zuidelijke Karpaten bezoeken. Dit zijn de poorten van de Donau, omgeven door een spectaculair landschap met imposante kliffen, bossen en watervallen. De bekendste watervallen zijn de Hoefijzerwaterval, met een verticale val van 95 meter, en de Grote Waterval, met een val van 20 meter. Als de Donau de diepe kloven van de zuidelijke Karpaten binnenstroomt, wordt hij breder en vormt een reusachtig meer dat bijna tot aan de Zwarte Zee reikt. De oevers van de Donau op dit punt zijn heel anders dan de rest van de kust van de rivier.

Curtea de Argeș

Het kasteel van het fonkelende licht

Curtea de Argeș is een van de belangrijkste versterkte koninklijke residenties in Roemenië, en het is ook de enige koninklijke residentie in Walachije die nooit is verwoest. Het is een prachtig sprookjesachtig gebouw met een verbazingwekkende architectuur, omringd door torens en versterkte muren. Dit architectonische wonder werd gebouwd in de 17e eeuw en is nog altijd even majestueus als toen. Het is niet alleen de architectuur die deze plek zo bijzonder maakt. Het is ook het licht dat alles magisch doet lijken.

Curtea de Argeș staat bekend als het kasteel van het glinsterende licht, omdat bij zonsopgang en zonsondergang het licht de muur verandert in een gouden structuur die eruitziet als een sprookjeskasteel. Overdag is het licht ook mooi, maar het is niet zo magisch als bij zonsopgang of zonsondergang.

Koninklijke residentie kasteel Peles

Peles is een klein stadje in de Karpaten, waar de koning een koninklijke residentie heeft gebouwd. Dit kasteel is een architectonisch juweel met veel artistieke details. De interieurs zijn versierd met prachtige schilderijen en behang, evenals ingewikkeld houtwerk. Peles werd gebouwd in een eclectische stijl, die verschillende bouwstijlen combineert, zoals neorenaissance, neobarok, oosters en romaans.

Oorspronkelijk gebouwd voor koning Carol I, werd het kasteel later geërfd door zijn neef Ferdinand. De surrealistische schoonheid van deze plaats wordt gecompleteerd door het omringende landschap. De vallei waarin Peles ligt, is een van de mooiste valleien van Roemenië en is een natuurreservaat. De stad Sinaia, waar Peles is gelegen, wordt wel het Monte Carlo van de Karpaten genoemd vanwege het grote aantal casino’s dat hier is gebouwd.

Het Bucegi gebergte

De bergen Bafta en Bucegi

Het Bucegi-gebergte is een bergketen in Roemenië, die deel uitmaakt van de zuidelijke Karpaten. De hoogste top in het Bucegi gebergte is de Postavaru, op 2.208 m. Het Bucegi gebergte wordt gekenmerkt door spectaculaire landschappen, en het uitzicht vanaf de bergen is gewoonweg schitterend. Het Bucegi gebergte is beroemd omdat het een belangrijke plaats was in de geschiedenis van Roemenië.

Veel legenden omringen het gebied, en er zijn ook grote archeologische ontdekkingen die erop wijzen dat deze plaats al sinds de prehistorie bewoond is. Een van de beroemdste bezienswaardigheden in het Bucegi gebergte is het Bucegi natuurreservaat. Het natuurreservaat is een beschermd gebied in het Roemeense Bucegi gebergte met een oppervlakte van 136 km². Dit beschermde gebied herbergt vele prachtige landschappen, waaronder meren, kloven en bossen. Het Bucegi Natuurreservaat staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de mooiste plaatsen in Roemenië.

Ruïnes van vochtige Walachijse dorpen

Als je enkele van de mooiste plekken in Roemenië wilt zien, moet je de dorpen in de regio Walachije bezoeken. In deze regio vind je enkele van de meest pittoreske en goed bewaarde middeleeuwse dorpjes van Roemenië. Deze dorpen liggen in prachtige landschappen met veel meren en rivieren. De bekendste van deze dorpen zijn Curtea de Argeș, Muscel, Vidraru, Horezu en Sighisoara. Deze dorpen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn zeer populair bij reizigers. Zoals de meeste middeleeuwse dorpen in Roemenië zijn ook deze dorpen goed bewaard gebleven, met hun versterkte kerken en houten huizen. 

Dit zijn een paar mooiste plaatsen in Roemenië, en ze zijn zeker een bezoek waard!

Wil je een weekendjeweg Roemenie? Of ben je juist geïnteresseerd in een langer verblijf? Dan kun je op zoek gaan naar prachtige vakantiewoningen Roemenië!