Madeira, Portugal: een paradijs op aarde

Ben je deze zomer in voor een actieve en avontuurlijke vakantie? Dan is het eiland Madeira zeker iets voor jou! Je kunt er genieten van adembenemende uitzichten (maar echt!), heerlijk fruit en prachtige bloemen. Hebben we je interesse gewekt? Lees dan snel verder!

Over Madeira

Alhoewel het eiland Madeira eigenlijk deel uitmaakt van Portugal, is het gelegen in de Atlantische Oceaan. Samen met de eilanden Porto Santo en de Ilhas Desertas (de verlaten eilanden) en de Ilhas Selvagens (de woeste eilanden) maakt Madeira deel uit van het Madeira Archipel. Wanneer je op de kaart kijkt zul je zien dat het archipel gelegen is tussen de Azoren en de Canarische eilanden in. Je kunt dan ook zeker een goed klimaat verwachten in ieder jaargetijde. Als je kijkt naar de afstand, ligt de eilandengroep eigenlijk nog dichterbij de kust van Afrika (op 700 kilometer) dan bij de Portugese kust (op 850 kilometer).

Het eiland heeft een oppervlakte van minder dan 750 km², daarnaast heeft eiland ruim 260.000 inwoners.

Leuke feitjes over Madeira

  • De hoofdstad van Madeira is de stad genaamd Funchal. De stad telt ongeveer 130.000 inwoners en is daarmee ook de grootste stad die je op het eiland tegenkomt.
  • De term Madeira betekent in het Portugees ‘hout’
  • De wereldberoemde voetballer Cristiano Ronaldo is op het eiland geboren
  • Op het eiland vind je de hoogste steile rotswand van Europa. De wand is wel 580 meter!
  • Ieder jaar rond de maanden april en mei kun je de ‘Festa da Flor’. Een uniek bloemenfestival; een eerbetoon aan de lente!
  • Ook in de winter is de temperatuur van de zee altijd rond de 19 graden. Heerlijk!
  • Er komt geen enkel inheems zoogdier voor op het eiland; dit komt door de vulkanische oorsprong

Het weer op Madeira

Het weer is erg aangenaam op Madeira. Over het algemeen heerst er een mild klimaat en kun je een temperatuur verwachten tussen de 16 tot 30 graden.In de wintermaanden is het op het eiland ook goed te doen. Toch kan het ook zijn dat je eens een fikse regenbui treft, maar dit is natuurlijk op veel plekken het geval in de winter. Overwinteren in Portugal is een goede optie wanneer je van goed weer houdt en er ook in de wintermaanden graag op uit wil.

Leuke activiteiten in Madeira

Voor de echte avonturier is er enorm veel te beleven op het eiland. Op de oppervlakte van 740,7 km² zijn namelijk tientallen hotspots die je kunt bezoeken. Wel is het af en toe nodig om je wandelschoenen aan te trekken en een paar uren te hiken door de prachtige gebieden. Er zijn veel ongerepte bosgebieden te vinden op het eiland. Waaronder een paar laurierbossen, deze bossen staan op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het is een bijzondere ervaring om door deze prachtige bossen te lopen.

Daarnaast zijn er ook veel heuvels en bergen die je kunt trotseren. De hoogste berg is de Pico Ruivo van 1862 meter hoog.

In de ongerepte gebieden kom je ook veel prachtige exotische bloemen tegen. Dit is ook een van de aspecten waardoor het eiland in trek is bij toeristen. Het is een prachtig gezicht, als je in het juiste seizoen komt natuurlijk!

Daarnaast kun je ook kiezen voor een wandelvakantie in Portugal. Je kunt urenlange tochten maken door middel van de levada’s op het eiland. Die zijn smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland zijn aangelegd. Op deze manier konden zuidelijke regio’s ook genoeg water ontvangen. De levada’s zijn kilometers lang en variëren in breedte. Zo heb je levada’s van ongeveer 20 centimeter en zijn er ook levada’s die wel 2 meter breed zijn. Een wandeltocht langs de levada’s is een bijzondere ervaring. Wel is het van belang om goed op de borden langs de weg te letten. Zo voorkom je dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Voor een echte strandvakantie kun je misschien toch beter naar de Canarische Eilanden gaan. Madeira beschikt eigenlijk niet over zandstranden.

Lokale specialiteiten Madeira

Het eiland heeft verschillende lokale specialiteiten die je kunt uitproberen. Zo staat Madeira bekend om haar gelijknamige dessertwijn. Voorafgaand kun je genieten van een zwarte degenvis. Een erg populaire vis die er in grote hoeveelheden te vinden is. De vis wordt vaak gegeten in combinatie met gebakken banaan, een interessante combinatie vind je niet? 

Vliegen naar Madeira

Vanaf vliegveld Dusseldorf sta je binnen vier tot vijf uur op Portugese grond. Het is dus een relatief korte reis. De prijzen voor vliegtickets naar het prachtige Madeira verschillen enorm per seizoen. Wanneer je niet in het hoogseizoen vliegt kun je al een retourvlucht boeken voor 200 euro als je geluk hebt! Probeer dan ook zo flexibel mogelijk te zijn wanneer je je aankomst- en vertrekdata kiest.

Zoek je nog een plek om te overnachten op Madeira? Bekijk dan de aanbiedingen op chalet.nu vakantiehuizen in Portugal!