Gordelplicht bus blijft heikel punt

Er melden zich nog steeds zoveel mensen met ernstige gezondheidsklachten door schimmel in huis, dat letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam een nieuw offensief is gestart om hen te helpen. Al eerder trad het bureau met succes op tegen verhuurders die jarenlang niets aan het onderhoud van te vochtige woningen hadden gedaan, met soms doodzieke bewoners als resultaat. 

Met het Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis hoopt JBL&G meer huurders in schimmelhuizen bij te kunnen staan in hun soms erg ongelijke strijd tegen grote woningcorporaties en andere lakse verhuurders. “Woningcorporaties zijn nog steeds maar moeilijk vooruit te branden als het gaat om fatsoenlijk onderhoud en goed woningbeheer. Ze schepen huurders liever af met een karig bedrag dan ze een beter huis aan te bieden”, stelt directeur Steffy Roos du Maine van JBL&G.

“We zien steeds meer cliënten met ernstige gezondheidsklachten, louter door hun woning. Sommigen slapen al maanden op een laagje plastic op een totaal beschimmelde vloer. Veel huizen zijn er ontzettend slecht aan toe, en onze cliënten ook. Keelpijn, hoofdpijn, jeuk, eczeem, longproblemen, verstopte oren, hoesten: noem maar op, plus alle stress die daarbij komt. Vaak is het echt een hel, waarin ze soms al jaren moeten wonen. Met heteluchtkanonnen, infraroodstralers, airconditioners, vochtvreters, wierook en veel kaarsen proberen ze het leven nog enigszins draaglijk te maken. Schandalig dat daar al zo lang niets aan gebeurt.”

Samen met de SP in Amsterdam had JBL&G drie jaar geleden ook al een tijdelijk meldpunt voor schimmelhuizen. Later kwam ook de gemeente Amsterdam met een Meldpunt Woningcheck. Huurders die geen gehoor vinden bij hun huisbaas, kunnen daar met klachten over hun woning terecht. Ook schimmelproblematiek kan hier worden aangemeld.  JBL&G vindt het nog niet genoeg, en heeft nu weer extra mensen vrijgemaakt voor het eigen meldpunt. “De situatie blijft voor veel mensen in veel te vochtige huizen zo schrijnend, dat we er nu weer met hernieuwde energie vol voor aan de bak gaan”, aldus het letselschadebureau.

Het Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis is bedoeld voor huurders die gezondheidsklachten hebben opgelopen in een vochtig huis, en daarvoor vergeefs bij hun huisbaas of verhuurder hebben aangeklopt. Als die blijft weigeren noodzakelijke aanpassingen uit te voeren of een ander huis aan te bieden, helpt JBL&G met het claimen van een schadevergoeding. Gezondheidsklachten door te veel vocht en/of schimmel in huis zijn onder meer astma, kortademigheid, bronchitis, eczeem en luchtweginfecties. Ook stress, hoofdpijn en migraine komen vaak voor. Materiële schade kan eveneens worden geclaimd: kapotte meubels, beschimmeld beddengoed, vochtige boeken, extra stookkosten, en vaak ook smartengeld voor jaren verpest woongenot.

Een cliënte van JBL&G, geestelijk, lichamelijk en financieel kapot door haar gebrekkige woning in Amsterdam,  verwoordde het zo: “Je leven komt letterlijk stil te staan. Ik ben er nu al jaren mee bezig. En dan komt er weer eens iemand van de woningbouwvereniging, en wat gaan ze dan doen? Ze gaan onderzoeken wat jóúw fouten zijn! ‘Ventileert u wel genoeg?’, ‘Stookt u het wel warm?’, ‘Hoe hoog staat de verwarming?’, ‘Hoe lang kookt u elke dag, zeker wel lang hè?’ Dat is zó vermoeiend. Het ligt zogenaamd al jaren allemaal aan mezelf. Ze trekken álles in twijfel. Ik heb zelf een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar dit tart werkelijk alles. Dat put je uit, ik ben bekaf.”

Het hernieuwde Meldpunt Letselschade door Vochtig Huis van JBL&G is voor huurders met gezondheidsklachten door schimmel en vocht te bereiken op 0570-235025 of meldpunt@jblg.nl.

https://www.juridischbureauletselschade.nl/meldpunt/

FOTO: Schimmel in  de Dapperstraat in Amsterdam. De woningcorporatie: ‘Ventileert u wel genoeg?’                     Foto: JBL&G

Leave a Reply