Zoover schrapt als enige reisorganisatie aanbetaling vakanties

In juli was er duidelijk minder interesse in vakanties dan in juni. Dat komt omdat veel landen het reisadvies ‘alleen noodzakelijk’ kregen vanwege opleving van het coronavirus. Vakantiegangers zochten in juli voor hun bestemming vooral in Nederland, Frankrijk en Italië, maar de meeste vakanties zijn de afgelopen maand geboekt in Griekenland, Spanje en Turkije. De top 3 van populaire vakantielanden is daarmee hetzelfde als in juni. 

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor, die het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan review- en boekingssite Zoover analyseert. Opvallend is dat Oostenrijk in juli op de 2e plaats verscheen in de top 7 van best beoordeelde landen. Ook Nederland behaalde, voor het eerst dit jaar, een plek in die top 7. Ons land stond op de vijfde plaats, nog voor Frankrijk en Duitsland. De Dominicaanse Republiek, in de eerste twee kwartalen van dit jaar het best beoordeelde land, verdween afgelopen maand uit de top 7.

Veel goede beoordelingen, maar wel iets lager

Griekenland scoort al het hele jaar hoog in de beoordelingen, en stond in juli zelfs bovenaan. Ook Italië en Spanje krijgen dit jaar goede beoordelingen. Deze landen eindigden in juli na Oostenrijk op de 3e en 4e plaats. Turkije verloor in juli de plek in de top 7. De waarderingen voor de landen zijn nog steeds hoog, maar vielen in juli iets lager uit dan eerder dit jaar. Zo stond Griekenland in het tweede kwartaal met 9 punten op de 4e plaats, en in juli met 8,75 punten bovenaan. 

Meest gezocht in Gelderland

In Nederland zochten mensen vooral naar vakanties in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel. In het buitenland waren het Rhônegebied, de Provence, Languedoc, Kreta en plaatsen rond het Gardameer populaire zoekbestemmingen. Hoewel Turkije op de 10e plek stond bij het zoeken naar een vakantieland, zijn uiteindelijk 14 procent van alle vakanties geboekt naar dat land. Met name de Turkse Rivièra en de Turkse Egeïsche kust blijven populaire bestemmingen, ondanks de vrij strenge reisvoorschriften voor Turkije. 

Vaakst naar Kreta

In juli zijn veruit de meeste vakanties geboekt naar Kreta. Andere populaire eilanden zijn Mallorca, Rhodos, Kos, Gran Canaria, Ibiza en Tenerife. Bijna driekwart van de vakantiegangers boekte een hotel. Villa’s of chalets werden, net als eerder dit jaar, nauwelijks geboekt in juli.

Volgens directeur Judith Eyck van Zoover was juli een heel hectische maand voor de vakantiebranche. “Dat is te wijten aan negatieve reisadviezen, een opleving van het virus en terugdraaiing van versoepelingen in veel landen. Gelukkig zien we ook snel herstel. Al blijft deze zomer ons op dit moment voorzien van uitdagingen, zoals de huidige bosbranden in Zuid-Europa en natuurlijk de recente overstromingen in Limburg. We verwachten pas in 2022 weer op volle kracht te kunnen draaien.”

Fotobijschrift: 

Deze grafiek brengt het zoekgedrag van Nederlandse vakantiegangers in beeld. In juli was er een duidelijke terugval in interesse, omdat veel landen het reisadvies ‘alleen noodzakelijk’ kregen. Er is wel herstel zichtbaar, maar het blijft onder het niveau van eind juni.

Leave a Reply