Turkije grote winnaar van meivakantie

Analyse Zoover: reizigers boeken later, maar als ze gaan geven ze meer uit

ROTTERDAM, 20 december 2021 – Corona heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op het gedrag van Nederlandse vakantiegangers. Ze zijn hun vakantie steeds korter voor vertrek gaan boeken en de gemiddelde reissom die ze uitgeven aan vliegvakanties is fors gestegen. Landen en bestemmingen op rij-afstand bleken in coronatijd het populairst met Nederland fier aan kop.

Dat blijkt uit een analyse van het boek- en zoekgedrag van miljoenen vakantiegangers door review- en boekingssite Zoover over de afgelopen drie jaar. Door de data van 2019, 2020 en 2021 met elkaar te vergelijken ontstaat een goed beeld van de enorme impact die corona heeft gehad en nog steeds heeft op de reisbranche.

Grote impact

De afgelopen jaren fluctueerde de interesse in buitenlandse vliegvakanties. Na de eerste lockdown in maart vorig jaar moest de helft van de vakanties die geboekt waren in januari 2020 worden geannuleerd. In het voorjaar van 2021 krabbelde de interesse weer op. Na de laatste lockdown is er wederom minder activiteit. ,,Juni 2021 was de beste boekingsmaand in coronatijden”, zegt Lieneke Wijnia van Zoover. ,,Die laatste dip heeft naast de lockdown ook te maken met het seizoen. Mensen zijn minder bezig met vakantie in oktober en november. Dat gedrag zag je ook voor corona. Vooral vakanties voor volgend voorjaar zijn op dit moment erg populair.”

Hogere reissom

De prijzen van vliegvakanties fluctueerden de afgelopen jaren. In mei werden ze in een week tijd 10% duurder, vlak voor de zomervakantie in juni daalden de prijzen weer spectaculair. De gemiddelde reissom die mensen uitgaven aan hun vakantie steeg. Begin december kwam de gemiddelde reissom per boeking uit op 1881 euro, het hoogste niveau sinds corona uitbrak. Aan vliegreizen naar Spanje gaven mensen dit jaar 6,66% meer uit dan in 2019, aan vliegreizen naar Griekenland 12,42% meer en reizen naar Turkije 21,27% meer. ,,De prijzen zijn wat gestegen, maar mensen gaan ook voor meer luxe en boeken vaker all inclusive, wat duurder is”, legt Wijnia uit.

Vaker last minute

Vanwege alle onzekerheden en reisbeperkingen boeken vakantiegangers hun reis steeds korter voor vertrek. Afgelopen zomer zat er gemiddeld vier weken tussen het moment van boeken en het begin van de vakantie. Waar in 2019 en 2020 de meerderheid van de vakantiegangers meer dan 12 weken van tevoren zijn vakantie boekte, was dat in 2021 gemiddeld tussen de 2 en 6 weken. Wijnia: ,,Bijna 22% van de vakanties werd zelfs super last minute geboekt met slechts 0 tot 2 weken tussen het moment van boeken en vertrek.”

Spanje populairder

Nederland was altijd al het populairste vakantieland, gevolgd door Frankrijk en Italië. Omdat veel mensen in eigen land bleven, groeide het aandeel van Nederland de afgelopen drie jaar. In 2021 heeft Spanje Italië uit de top 3 van meest gezochte vakantiebestemmingen verdrongen. Sowieso zijn autovakanties sinds corona veel populairder dan vliegvakanties.

Nauwkeurige analyse

Naast 15.000 pakketreizen telt Zoover bijna 4 miljoen reviews van reizigers over alle vakantiebestemmingen in de wereld. Hierdoor is de website een populair vertrekpunt voor reizigers om zich te oriënteren op een vakantie. Gemiddeld trekt de site 30 miljoen bezoekers per jaar. Daardoor kan Zoover het zoek- en boekgedrag van Nederlandse vakantiegangers nauwkeurig volgen en analyseren.

Vooruitblik

Uit een eerdere poll van Zoover bleek dat Nederlanders staan te springen om in 2022 weer eens ‘normaal’ op vakantie te gaan, zonder alle beperkingen. In de boekingen voor volgend jaar is zichtbaar dat de meeste mensen een zonvakantie boeken naar Spanje, Turkije en Griekenland. Momenteel zijn de meeste boekingen gemaakt voor april 2022 en is Turkije in die maand verreweg de populairste bestemming.

Leave a Reply